woensdag 25 april 2012

Verslag schoolproject Tweede Wereldoorlog


“Meneer, …Hitler had toch zelf ook joodse voorouders” was een van de vragen van kinderen tijdens de filmvertoning over Groningen in oorlogstijd, die ik, door het ontbreken van geluid, steeds van commentaar voorzag. Ik kende de veronderstelling reeds lang, maar hield me op de vlakte omdat ik ook wist van de discussie bij genealogen en historici rond de precieze afkomst van Hitler’s ouders van vaderszijde. Hoe het precies zat wist ik niet, maar dat was gezien mijn publiek en het regelmatig terugkerende tijdgebrek ook niet heel erg.
De film maakte deel uit van een schoolproject over de Tweede Wereldoorlog  waar wij als Groninger Archieven en Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) de afgelopen 2 weken volgens jaarlijks terugkerende traditie aandacht aan besteedden. Een episode van onze geschiedenis ook, die gezien de overweldigende respons bij inschrijving klaarblijkelijk steeds sterker verankerd raakt in het educatieve aanbod van veel basisscholen en voor ons dus inmiddels is uitgegroeid tot een vast programmaonderdeel in het voorjaar. Ditmaal maakten een kleine 800 scholieren, afkomstig van 24 basisscholen uit Stad en Ommeland, op 4, 11, 13 en 20 april ’s ochtends tussen 9 en 12 uur in ons gebouw kennis met het relaas van de joodse zusjes Valk die het concentratiekamp overleefden. Een andere duo, ‘bevrijdingskinderen’ (kinderen van Canadese soldaten) vormden de andere ‘ooggetuigen’. Ook de uitgestalde voorwerpen en archiefstukken bleken voor veel van de kinderen en hun docenten aanleiding tot het stellen van de meest uiteenlopende vragen of het vertellen van eigen ‘oorlogsverhalen’. Een stadswandeling voerde hen langs plekken van herinnering aan de joodse gemeenschap en de nog zichtbare sporen van het strijdgewoel tijdens de Bevrijdingsdagen in april ‘45. In het gebouw van de Stenden Hogeschool aan de Phebensstraat tenslotte was de eerder genoemde film te zien.
Met uitzondering van de ooggetuigenverslagen werden alle programmaonderdelen becommentarieerd door collega’s van de Groninger Archieven, OVCG en een aantal deskundige vrijwilligers. Daarbij waren leerlingen van het ROC Menso Alting College (MBO-opleiding voor  Onderwijsassistent) verantwoordelijk voor de steeds punctueel verlopende logistieke begeleiding tussen de verschillende locaties.
Op 16 t/m 19 april werd voor alle groep 7 en 8-leerlingen (400) uit de gemeente Vlagtwedde, door de Stichting Bevrijdingsfestival uitgeroepen tot Groninger ‘bevrijdingsgemeente’ 2012, een vergelijkbaar programma uitgevoerd in en om de vesting Bourtange. Ditmaal getuigde dhr. Geukes, destijds als kind wonend in het gehucht Pallert, van de slag rond Abeltjeshuis en traden dhr. Szczerbinski, een in Nederland woonachtige Poolse bevrijder en dhr. Bruinsma, die tijdens de oorlog in Harpel woonde en daar de bevrijding meemaakte, als ooggetuigen op.

Op de foto dhr. Guikes. De foto is gemaakt door Marij Kloosterhof 

Bezoek voor meer informatie de website van de Groninger Archieven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten