maandag 18 juni 2012

Cateau en de Koning

Bezoek Koning Willem III


In mei 1873 brengt Koning Willem III een bezoek aan de provincie Groningen. Bij dit bezoek reist hij eveneens naar Uithuizen waar hij een bezoek brengt aan de Menkemaborg in Uithuizen. De gevel van de Menkemaborg is voor deze gelegenheid prachtig versierd. Het bezoek van de koning maakt grote indruk op Johanna Catharina (Cateau) Lewe van Nijenstein (1861-1943). Johanna is het nichtje van Gerhard Alberda die koning Willem III op de Menkemaborg ontvangt. In een brief aan haar broer Edzard (Es) Willem van 7 juli 1936 haalt Cateau herinneringen op aan het bezoek. Lees verder...

donderdag 14 juni 2012

28 juni vanaf 16.00 presentatie WiGeDok-projekt


Op donderdag 28 juni presenteert het RHC Groninger Archieven het WiGeDok-project. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
Deze middag besteden wij aandacht aan bedrijfsgeschiedenis en onderzoek naar de middenstand. Waarom is het van belang bedrijfsarchieven te bewaren? En hoe kun je onderzoek doen naar de geschiedenis van bijvoorbeeld een kleine middenstander?
Daarnaast zetten we het archief van modezaak en bonthandel Van Daal & Meijer (1938-1973) in de spotlights. Dit archief is onlangs bewerkt. In de hal van de Groninger Archieven tonen wij u aan de hand van archiefstukken de geschiedenis van dit bedrijf. Bovendien krijgt ook deze Groningse onderneming vanaf 28 juni een eigen pagina op de WiGeDok website!
Vanaf 16.00 bent u welkom aan het Cascadeplein 4 te Groningen. Het programma begint om 16.30 en wordt afgesloten met een borrel.

U kunt zich aanmelden via info@groningerarchieven.nl.

Foto Fotobedrijf Piet Boonstra, coll. RHC Groninger Archieven (2248-45493).

zondag 10 juni 2012

15 juni bijeenkomst over Be Quick


De Groninger Archieven bewaren het archief van de Groninger Sportvereniging Be Quick 1887. Hierin zitten onder meer ledenlijsten en spelerslijsten, programmaboekjes en uitslagen van wedstrijden, bouwtekeningen van het stadion Esserberg, het Be Quick-orgaan en het Be Quick-weekbericht en maar liefst 900 foto's. De mooiste stukken uit dit archief zijn momenteel tot 18 juni te zien in de hal van de Groninger Archieven.

Daarnaast organiseren de Groninger Archieven samen met de Groninger sportvereniging Be Quick een speciale bijeenkomst in het gebouw van de Groninger Archieven op vrijdag 15 juni om 16.00 uur. Lees verder...

zaterdag 9 juni 2012

Op ziekenbezoek bij Unico Allard Alberda van Menkema in 1748

Een goede opleiding

De familie Alberda van de Menkemaborg voelde het aan zijn stand verplicht om de zonen een goed opleiding te geven. Zo ook Unico Allard Alberda, zoon van Gerhard Alberda van Dijksterhuis en Susanna Elisabeth Alberda van Menkema. Unico Allard wordt geboren in 1726 en van hem zijn twee portretten op de Menkemaborg bewaard gebleven. In de eetzaal hangt een portret gemaakt op 2 jarige leeftijd en de voorkamer hangt een ruiterportret op de schouw – dan is hij 18 jaar. Beide portretten zijn geschilderd door Wassenbergh.
Unico Allard krijgt een gedegen opleiding buiten de deur. Bewaard gebleven rekeningen in het familiearchief geven daarvan een beeld. De rekeningen, die gericht zijn aan zijn vader Gerhard Alberda van Dijksterhuis, lopen van oktober 1736 tot oktober 1740 - vanaf zijn tiende tot en met zijn veertiende jaar. Unico Allard woont dan in huis bij ene predikant Maillart in den Haag en deze houdt keurig overzichten van uitgaven bij. De overzichten zijn opgesteld in het Frans - de taal voor die klasse in die tijd. Voor negen maanden per jaar moet kostgeld betaald worden – 100 gulden voor pension en Unico Allard krijgt ook 6 gulden zakgeld. Er worden ook studieboeken gekocht, maar het leuke van deze rekeningen zijn de gewone dagelijkse dingen, die blijkbaar voorgeschoten worden. Zoals de kosten voor een gezelschap van tien jongeheren. Op een rekening wordt vermeld; gerookt vlees, anijssuiker, 2 pond kool, 4 pond aardakers [vlinderbloemige plant met eetbare wortelknollen], kleine krentenbroodjes, rapen, boter, broodjes, koffie en nog meer suiker.
Betreft het misschien een partijtje of verjaardag? Lees verder op Het verhaal van Groningen...

woensdag 6 juni 2012

Schenking dagboek aan het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

GRONINGEN - Het dagboek van een joodse onderduiker in Harpel is onlangs geschonken aan het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen. Dat gebeurde in het kader van een actie voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indiƫ. Met klem wordt verzocht bijvoorbeeld foto's, brieven, documenten en voorwerpen uit die periode niet weg te gooien, maar af te staan aan musea en andere instellingen die zich bezighouden met de oorlogstijd. Lees verder in het Dagblad van het Noorden.