dinsdag 29 mei 2012

Het archief van modezaak en bonthandel Van Daal & Meijer



Momenteel wordt hard gewerkt aan de bewerking van het archief van modezaak en bonthandel Van Daal & Meijer (1938 – 1973). Vijftien meter archief is in de afgelopen maanden doorgespit, beschreven en genummerd. Maar het einde komt in zicht! Een goede aanleiding om aandacht te besteden aan deze Groningse onderneming.
Willem van Daal en Fred Meijer openden in 1938 een zaak aan de Herestraat 70. Hier verkochten  zij maatkleding en confectie. Na de oorlog ontdekten de heren een nieuw procedé voor de bewerking van zeehondenvellen. Door deze ontdekking groeide de Groningse firma uit tot een succesvolle internationale bonthandel.
Naast de groothandel in bontvellen en bontmantels verkocht Van Daal & Meijer ook bont-mode in de Herestraat en in een filiaal aan de Amsterdamse Keizersgracht. Na oplopende schulden ging de zaak in 1973 failliet en kwam het archief uiteindelijk bij RHC Groninger Archieven terecht.
Oproep
Het archief bevat helaas maar weinig beeldmateriaal. Daarom is het RHC Groninger Archieven op zoek naar allerlei materiaal van deze firma. Heeft u nog een foto van uzelf, uw tante of oma in Van Daal & Meijer bont-mode? Liggen er nog oude catalogi, programmaboekjes van modeshows of reclamemateriaal op zolder? Of heeft u bij deze Groningse firma gewerkt?  Neem dan contact op via verdieping@groningerarchieven.nl. Foto’s kunnen worden gedigitaliseerd, zodat u zelf het origineel kunt houden.
Daarnaast zijn wij ook op zoek naar bontmantels of stola’s van Van Daal & Meijer die wij mogen fotograferen.
Vanaf 19 juni wordt de geschiedenis van Van Daal & Meijer gepresenteerd aan het publiek.
Wilt u op de hoogte blijven? Houd deze weblog dan in de gaten. Binnenkort volgt er meer over Van Daal & Meijer. Interesse in archieven van andere Groningse bedrijven? Kijk dan eens op www.wigedok.eu.

Foto: Fotobedrijf Piet Boonstra, coll. RHC Groninger Archieven (2248-75352).

dinsdag 22 mei 2012

Een voorziening voor de hoge nood van passanten

Vlak voor de Boekenweek verscheen Het boek Ont van Anton Valens. In deze "Grote Groninger Roman" (NRC) werkt de hoofdpersoon, Isebrand Schut, als "gastheer" in de ondergrondse toiletinrichting op de Grote Markt in Groningen.

Voor ons vormde Valens' boek aanleiding om eens te kijken naar de geschiedenis van deze voorziening. Lees verder...

vrijdag 18 mei 2012

Zondag 20 mei Stadswandeling: Groningen 1948-1968 Fotobedrijf Piet Boonstra

De Centrale Bibliotheek Groningen organiseert een tweetal stadwandelingen met als thema Fotobedrijf Piet Boonstra. Collectiebeheerder Michael Hermse van RHC Groninger Archieven en Piet Boonstra jr. nemen u mee langs een aantal plekken in de binnenstad vastgelegd door het fotobedrijf. Een uniek beeld hoe Groningen in de loop der jaren is veranderd.

In het midden van de vorige eeuw was Piet Boonstra (1917–2002) een van de weinige persfotografen in de stad Groningen. Het negatievenarchief van zijn bedrijf is ondergebracht bij de Groninger Archieven. De foto’s tonen zwemmers in het Heerenbad aan de Kleine Badstraat en spelende kinderen tussen het oorlogspuin rond de Grote Markt. Nostalgie én vooruitgang. Soms verwijzen ze onbedoeld naar wat nu weer actualiteit heet.

Zondag 20 mei 2012, 14:00 - 15:30
Zondag 17 juni 2012, 14:00 - 15:30

Contactgegevens

Oude Boteringestraat 18
9712GH  GRONINGEN
Telefoon: 050 3683683
groningen@mijneigenbibliotheek.nl


donderdag 17 mei 2012

Feesten en nog eens feesten op Hemelvaartsdag 1917 maar ook coöperatieve tuberculosebestrijding


Zendingsfeest te Slochteren. Ringrijderij per fiets in Zuidlaren en Zeerijp. In Schildwolde een keuring van tuigpaarden. Harddraverij en verschillende kinderspelen in Noordlaren. Groote Volksfeesten en Turnfeesten in Zuidbroek. English Foudball Teams te Midwolde. Tuinfeest/Reuzen-bal in Musselkanaal (Bij ongunstig weer in de zaal). 
En Dr. Tijdens van Uithuizen spreekt over coöperatieve tuberculosebestrijding in 't Hotel Grommers te Zuidhorn. Men hoefde zich op Hemelvaartsdag 1917 geheel niet te vervelen gezien de advertenties in het Nieuwsblad van het Noorden van 12 mei 1917.

dinsdag 15 mei 2012

WiGeDok in het veld


Bedrijfsarchieven uit Groningen en Ostfriesland in kaart brengen en presenteren op www.wigedok.eu is het doel van WiGeDok. Er is een mooi netwerk ontstaan en het eerste archief is binnen!

Na een persbericht verscheen WiGeDok onder andere in het Archievenblad en op de websites van Veendammer.nl, de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), FNV Bondgenoten Noord, 104Media (bijvoorbeeld http://www.prachtigvlagtwedde.nl) en Radio Westerwolde. Brieven en flyers zijn verstuurd aan historische verenigingen, erfgoedinstellingen, beheerders van oud archief van gemeenten, en brancheorganisaties.

Inmiddels zijn de eerste contacten gelegd met historische verenigingen uit Bedum en Grijpskerk, de Vakbonds Historische Vereniging, de Stichting Folkingestraat Synagoge en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Naar het MKB, horecaondernemers en FNV Bondgenoten zijn kanalen geopend. Het eerste archief van een vakorganisatie is binnen.

WiGeDok laat zien wat voor boeiends je met bedrijfsarchieven kunt doen. Aan de Beeldbank Groningen is een thema midden- en kleinbedrijf toegevoegd met een reeks afbeeldingen van allerhande winkeltjes en handeltjes uit stad en provincie.


Uit bedrijfsarchieven komen verhalen tot leven die aanhaken op de actualiteit. Zo besteedde WiGeDok aandacht aan de eerste tien jaar van het Nieuwsblad van het Noorden  en aan het wel een wee van de herenkledingfabriek van de gebroeders Levie.

Halverwege juni komt een nieuwe toegang beschikbaar van het archief van bonthandelaar Daal & Meijer. In het komende nummer van FEITH verschijnt een artikel over het bedrijf. Verder presenteert het RHC Groninger Archieven het archiefmateriaal in de hal van de Groninger Archieven.


Afbeelding van thema MKB Beeldbank:
Levering van stoetbomen door de bakker aan de schoolmeester in Spijk (Delfzijl) (1925-1935), collectie RHC Groninger Archieven (818-13808)


vrijdag 11 mei 2012

125-jarige Groninger Sport Vereniging Be Quick 1887

Groninger Sport Vereniging Be Quick 1887 bestaat dit jaar 125 jaar. Ter ere van dit jubileum besteden we extra aandacht aan het archief van de vereniging.


Zoals veel oude voetbalclubs begint Be Quick eind negentiende eeuw als een cricketvereniging.
Een leerling van het Stedelijk Gymnasium in Groningen maakt tijdens een vakantie kennis met het spel en besluit met een paar vrienden een eigen cricketclub te beginnen. Lees verder...

dinsdag 8 mei 2012

Hulp bij onderzoek naar familie

De zoektocht naar uw familiegeschiedenis zal waarschijnlijk beginnen op internet, waar een enorme schat aan informatie te vinden is.

Maar hoe vindt u daarin uw weg, wat kunt u precies met die gegevens doen en hoe gaat u vervolgens verder met uw onderzoek?

Graag helpen we u op weg om het onderzoek naar uw ‘Groninger roots’ op een gestructureerde wijze op te zetten. Lees verder...

zaterdag 5 mei 2012

Artikel uit 2005 over de bevrijding

Het einde van de oorlog werd zestig jaar geleden uitbundig en uitgebreid gevierd.
De autoriteiten en de media vonden dat het allemaal wel wat minder kon, maar andere kritische geluiden klonken er nauwelijks.
Pas nu de generatie die het heeft meegemaakt, bijna is uitgestorven, lijkt er wat meer nuancering mogelijk. Het Universiteitsmuseum en de der Aa-kerk lieten dit in 2005 zien in tentoonstellingen.


De bevrijding wordt in 1945 niet alleen gevierd met feesten, maar ook met vergelding. Het boek ‘Militair Gezag in Groningen’ houdt het op circa vijfduizend mannen, vrouwen en kinderen, die spoedig na de bevrijding in de stad gevangen worden gezet op verdenking van heulen met de vijand. Een ieder, die ook maar op een of andere wijze verdacht wordt, gaat achter slot en grendel. Lees verder...

donderdag 3 mei 2012

Dodenherdenking

Groningers gedood door Engelse bommen

Bomslachtoffers van de 2e Wereldoorlog nemen bij de jaarlijkse dodenherdenking van 4 mei een aparte plaats in. Naar alle waarschijnlijkheid werden zij allen namelijk getroffen door Engelse bommen.
De per ongeluk op Groningen geworpen projectielen maakten vooral in de eerste oorlogsjaren slachtoffers. Lees verder.

dinsdag 1 mei 2012

De viering van den 1 mei-dag in 1930 met 'vroolijke volksdansen'


Bekijk het Nieuwsblad van het Noorden van 2 mei 1930

Foto's van stukadoor-fotograaf Jan Veenstra

Opnames uit de jaren twintig/dertig, gemaakt door stukadoor-fotograaf Jan Veenstra (1907-1992) in Middelstum.
Het betreft onder meer portretten van kinderen, groepen, waaronder collega’s in de bouw en dorpsgezichten van Middelstum en Uithuizermeeden.
De foto’s geven een prachtig beeld van het gemoedelijke dorpsleven.

Kijk hier voor meer foto's van Jan Veenstra.