donderdag 26 april 2012

Aanwinst van de bibliotheek van het RHC de Groninger Archieven


Sinds  ongeveer een half jaar beschikt de bibliotheek van het RHC de Groninger Archieven over de nagenoeg volledige editie van  “Ostfrieslands  Ortssippenbücher” van de uitgeverij Upstalsboom in Aurich (Dtsl.).  Deze serie bestaat uit publicaties in boekvorm met lijsten van families die voorkomen in de doop-, huwelijks-, en begrafenisregisters van Duitse “Kirchengemeindes” in Oost-Friesland en vormt een waardevolle genealogische bron voor onderzoekers wier voorouders ooit vanuit dat gebied naar de provincie Groningen kwamen. In het archief staan ongeveer  90 boeken. In de toekomst zullen er nog meer delen  verschijnen, die wij vervolgens in het archief zullen aanschaffen. De onderzochte tijdsperiode van de serie begint in de 17e eeuw en eindigt in het jaar 1900. De helft is al beschreven en toegankelijk via de faciliteiten van de studiezaal; de nog niet beschreven delen kunnen handmatig  worden aangevraagd.

Voorbeeld van titelblad en pagina:


woensdag 25 april 2012

Verslag schoolproject Tweede Wereldoorlog


“Meneer, …Hitler had toch zelf ook joodse voorouders” was een van de vragen van kinderen tijdens de filmvertoning over Groningen in oorlogstijd, die ik, door het ontbreken van geluid, steeds van commentaar voorzag. Ik kende de veronderstelling reeds lang, maar hield me op de vlakte omdat ik ook wist van de discussie bij genealogen en historici rond de precieze afkomst van Hitler’s ouders van vaderszijde. Hoe het precies zat wist ik niet, maar dat was gezien mijn publiek en het regelmatig terugkerende tijdgebrek ook niet heel erg.
De film maakte deel uit van een schoolproject over de Tweede Wereldoorlog  waar wij als Groninger Archieven en Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) de afgelopen 2 weken volgens jaarlijks terugkerende traditie aandacht aan besteedden. Een episode van onze geschiedenis ook, die gezien de overweldigende respons bij inschrijving klaarblijkelijk steeds sterker verankerd raakt in het educatieve aanbod van veel basisscholen en voor ons dus inmiddels is uitgegroeid tot een vast programmaonderdeel in het voorjaar. Ditmaal maakten een kleine 800 scholieren, afkomstig van 24 basisscholen uit Stad en Ommeland, op 4, 11, 13 en 20 april ’s ochtends tussen 9 en 12 uur in ons gebouw kennis met het relaas van de joodse zusjes Valk die het concentratiekamp overleefden. Een andere duo, ‘bevrijdingskinderen’ (kinderen van Canadese soldaten) vormden de andere ‘ooggetuigen’. Ook de uitgestalde voorwerpen en archiefstukken bleken voor veel van de kinderen en hun docenten aanleiding tot het stellen van de meest uiteenlopende vragen of het vertellen van eigen ‘oorlogsverhalen’. Een stadswandeling voerde hen langs plekken van herinnering aan de joodse gemeenschap en de nog zichtbare sporen van het strijdgewoel tijdens de Bevrijdingsdagen in april ‘45. In het gebouw van de Stenden Hogeschool aan de Phebensstraat tenslotte was de eerder genoemde film te zien.
Met uitzondering van de ooggetuigenverslagen werden alle programmaonderdelen becommentarieerd door collega’s van de Groninger Archieven, OVCG en een aantal deskundige vrijwilligers. Daarbij waren leerlingen van het ROC Menso Alting College (MBO-opleiding voor  Onderwijsassistent) verantwoordelijk voor de steeds punctueel verlopende logistieke begeleiding tussen de verschillende locaties.
Op 16 t/m 19 april werd voor alle groep 7 en 8-leerlingen (400) uit de gemeente Vlagtwedde, door de Stichting Bevrijdingsfestival uitgeroepen tot Groninger ‘bevrijdingsgemeente’ 2012, een vergelijkbaar programma uitgevoerd in en om de vesting Bourtange. Ditmaal getuigde dhr. Geukes, destijds als kind wonend in het gehucht Pallert, van de slag rond Abeltjeshuis en traden dhr. Szczerbinski, een in Nederland woonachtige Poolse bevrijder en dhr. Bruinsma, die tijdens de oorlog in Harpel woonde en daar de bevrijding meemaakte, als ooggetuigen op.

Op de foto dhr. Guikes. De foto is gemaakt door Marij Kloosterhof 

Bezoek voor meer informatie de website van de Groninger Archieven.

dinsdag 24 april 2012

Groninger kentekens op website Groninger Archieven


Van 1906 tot 1951 had elke provincie zijn eigen kenteken voor motorvoertuigen. Vanaf nu kunt u deze Groninger kentekens op onze website vinden.


De kentekens hadden allemaal de letter A. Van een groot aantal kentekens kunt u al informatie vinden, zoals wie de eigenaar was, om welk voertuig het ging en ziet u bijbehorende foto's. Bij elk kenteken is er een optie om zelf informatie over het betreffende kenteken toe te voegen of om een reactie te geven.
De gegevens tot en met A-19.000 zijn volledig ingevuld. De database zal regelmatig worden bijgewerkt tot deze compleet is.

maandag 16 april 2012

Juliana's eerste bezoek aan Groningen

Als koningin en als prinses is Juliana vele keren in Groningen geweest. De eerste keer was in 1922, ter gelegenheid van de viering van 250 jaar Groningens Ontzet.
De toen 13-jarige Juliana kwam op 26 augustus met haar ouders, koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Later voegde zich ook nog oma Emma bij het gezelschap.
Duizenden stadjers zagen de prinses op de 28e tijdens een uitgebreide rijtoer door de stad, een defilé op de Grote Markt en een manifestatie in het Stadspark.
Bij haar geboorte op 30 april 1909 is Juliana al populair. Omdat eerdere zwangerschappen van koningin Wilhelmina zijn mislukt, leidt de geboorte van een troonopvolgster tot grote volksvreugde. Als de koningin en haar man in 1914 en ’19 naar Groningen komen, wordt Juliana nog te jong bevonden. Maar in 1922 is ze dertien en mag ze mee. Lees verder...

vrijdag 13 april 2012

14 april Workshop 'Haal meer voorouders uit uw computer'

Op zaterdag 14 april worden er twee workshops gegeven over het vinden van personen in AlleGroningers.nl. Deze website is één van de belangrijkste websites bij het zoeken naar Groninger voorouders; daarnaast wordt www.genlias.nl veel gebruikt voor landelijk onderzoek.
In Workshop 1 laten wij u zien, wat er allemaal in Alle Groningers te vinden is en hoe u kunt beginnen met familieonderzoek aan de hand van gegevens van de Burgerlijke Stand uit de 19e en 20e eeuw.
Tijdens de workshop leert u met name hoe u uw Groninger voorouders kunt vinden en met de gevonden informatie verder kunt zoeken naar uw familiegeschiedenis.
In Workshop 2 leggen wij u uit hoe u uw voorouders van vóór 1811 kunt vinden. Daarvoor gebruiken we de Doop, Trouw- en Begraafboeken, zoals die op Alle Groningers staan. En wij doen u natuurlijk voor, hoe u daarmee kunt werken.
Deze workshop biedt een vervolg op de workshops voor beginners, maar is ook nuttig voor mensen die al werken met dit onderdeel van Alle Groningers en meer uitleg willen. Lees verder...

donderdag 12 april 2012

14 april oprichting ijsmonument in het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Groningen en de Titanic: monument voor Hendrik Bolhuis
Wist u dat er op de eerste, fatale reis van het schip de Titanic Nederlanders meevoeren? Onder hen bevond zich zelfs een Groninger: Hendrik Bolhuis. Hij was scheepskok op dit legendarische schip. Op zaterdag 14 april is het precies honderd jaar geleden, dat de Titanic zonk. Onder de slachtoffers bevond zich ook Hendrik Bolhuis. GOOV Muziektheater en het Noordelijk Scheepvaartmuseum richten daarom op 14 april 2012 een ijsmonument op. Dit monument zal om 13.00 uur op het binnenplein van het Noordelijk Scheepvaart Museum onthuld worden door de familie van Hendrik Bolhuis en burgemeester Peter Rehwinkel. Lees verder...

maandag 2 april 2012

Beeldbankgroningen.nl vernieuwd!

De geheel vernieuwde Beeldbank voor de provincie Groningen is in de lucht.

De belangrijkste veranderingen zijn, dat de afzonderlijke collecties meer geïntegreerd worden gepresenteerd, er nu nog meer nieuwe foto’s bij zijn geplaatst en de website uitgebreidere zoekmogelijkheden heeft gekregen!
De beeldbank Groningen is een gezamenlijke website van organisaties in de provincie Groningen, die een fotocollectie of ander beeldmateriaal beheren.
Dit zijn het RHC Groninger Archieven, gemeenten, waterschappen, historische verenigingen, musea en andere culturele organisaties. De foto- en beeldcollecties blijven bij de betreffende organisaties bewaard, maar zijn nu te doorzoeken op de website. Lees verder...