dinsdag 15 mei 2012

WiGeDok in het veld


Bedrijfsarchieven uit Groningen en Ostfriesland in kaart brengen en presenteren op www.wigedok.eu is het doel van WiGeDok. Er is een mooi netwerk ontstaan en het eerste archief is binnen!

Na een persbericht verscheen WiGeDok onder andere in het Archievenblad en op de websites van Veendammer.nl, de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), FNV Bondgenoten Noord, 104Media (bijvoorbeeld http://www.prachtigvlagtwedde.nl) en Radio Westerwolde. Brieven en flyers zijn verstuurd aan historische verenigingen, erfgoedinstellingen, beheerders van oud archief van gemeenten, en brancheorganisaties.

Inmiddels zijn de eerste contacten gelegd met historische verenigingen uit Bedum en Grijpskerk, de Vakbonds Historische Vereniging, de Stichting Folkingestraat Synagoge en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Naar het MKB, horecaondernemers en FNV Bondgenoten zijn kanalen geopend. Het eerste archief van een vakorganisatie is binnen.

WiGeDok laat zien wat voor boeiends je met bedrijfsarchieven kunt doen. Aan de Beeldbank Groningen is een thema midden- en kleinbedrijf toegevoegd met een reeks afbeeldingen van allerhande winkeltjes en handeltjes uit stad en provincie.


Uit bedrijfsarchieven komen verhalen tot leven die aanhaken op de actualiteit. Zo besteedde WiGeDok aandacht aan de eerste tien jaar van het Nieuwsblad van het Noorden  en aan het wel een wee van de herenkledingfabriek van de gebroeders Levie.

Halverwege juni komt een nieuwe toegang beschikbaar van het archief van bonthandelaar Daal & Meijer. In het komende nummer van FEITH verschijnt een artikel over het bedrijf. Verder presenteert het RHC Groninger Archieven het archiefmateriaal in de hal van de Groninger Archieven.


Afbeelding van thema MKB Beeldbank:
Levering van stoetbomen door de bakker aan de schoolmeester in Spijk (Delfzijl) (1925-1935), collectie RHC Groninger Archieven (818-13808)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten